Februar 26, 2021

Challenge accepted, Helene!

Når man skal skrive om noe minnerikt fra en ganske lang karriere som halvgod skytter, så er det gjerne de gode resultatene, det perfekte skuddet, den personlige rekorden eller den mest minnerike seieren man forteller om. Jeg skal være litt kontrær og berette om mitt bitreste minne fra en skytebane.

Året var 1975, vi skjøt med Krag eller Mauser, i utrangerte feltuniformer med påsydde skinnbiter både her og der. Avstanden var alltid 300 meter og resultatene ganske «morsomme» sett med dagens øyne. En serie på 330 poeng var veldig bra! Men vi hadde det minst like gøy som i dag. Først litt om bakgrunnen for nullpunktet mitt!

I 1974 vant Nordstrand østlandscupen for første gang. Den gangen var det 10 skyttere på laget og prestisjen med en seier var, tror jeg, langt høyere og viktigere den gangen, enn det er i dag. Konkurransetilbudet var langt mindre og jeg tror også at dette med stor bredde i laget var en særdeles motiverende faktor, og vi hadde stor bredde i Nordstrand. Kampen om en plass på «ø-cuplaget» var knallhard. Seieren i 1974 viste alle andre det vi selv mente, vi var best (ikke bare på Østlandet, men i Norge).

I 1975 var vi enda bedre, vi trente innendørs og utendørs, vi tørrtrente og vi trente fysisk. Mange av oss jobbet til og med med mental trening. Reglene for Ø-cupen var endret, fra og med 1975 var det bare 8 skyttere på laget, noe som ikke favoriserte Nordstrand, men vi var likevel helt klare for seier nr 2. Vi vant oppskriftsmessig mot Akademisk skytterlag i første runde, før vi dro til den fryktede Waagard skytebane og Ringerike skytterlag. Vi ledet klart før omgangen og skulle bare surfe inn til seier!

Første skuddet på omgangen var perfekt, sikker tier! Men, hvorfor sitter sluttstykket fast?. Nei, der kom det, men hvorfor kommer ikke hylsen ut? Jeg har fortrengt detaljene, men det var ca 60 sekunders armer og bein og skrutrekker og mekking og fortvilelse, men hylsen satt dønn fast. Og det gjorde den også da det ble kommandert stans. Dette er jo gleden med hjemmelading og halspressing av hylser. Det er lurt å være helt sikker på at det sine egne hylser man bruker!!

Erik hadde skutt et skudd i min skive, så jeg fikk 20 poeng på omgangen, forsåvidt god uttelling, men det holdt ikke, vi tapte med 35 poeng og gikk på ett svært bittert tap.

Det tok nok litt tid, men jeg ble til slutt tilgitt (tror jeg?) og i 1976 vant vi Ø-cupen for annen gang, og jeg fikk lov å være med på seieren, denne gang med hylser som var kontrollert før jeg gikk på standplass!

Jeg utfordrer en av de andre som var med på dette tapet å komme med litt mimring. Laget besto av (med resultat):
Hans Walløe 335, Ole Olsen 327, Jens Pettersen 326, Anders Fossum 326, Dag Kihle 321, Pål Tvedt 314, Erik Østenheden 300 og meg 243 poeng.

Hilsen Dag Rasmussen

Vinnerlaget 1976
ø-cup 1976.jpg
Bak f.v.: Jens Pettersen, Dag Kihle, Hans Walløe, Dag Rasmussen, Ketil Haavardsholm
Foran f.v.: Ole Olsen, Geir Håbesland, Arne Haavardsholm, Halvard Jøstne, og Gudmund Håbesland

Posted by hf at 04:31 EM | Comments (0)

Februar 25, 2021

Skytterminne fra Nord-Sverige

Som mitt minne vil jeg ta dere med til Nord-Sverige våren 2009. Nærmere bestemt Övertorneå – og omegn må vi vel nesten si. Vanligvis sier vi bare Haparanda, men der har jeg nesten ikke vært.

2009 var muligens mitt første år som helhjertet Nordstrandmedlem. Jeg er oppvokst i Vaksdal/Modalen skytterlag og emigrerte til Østlandet via NTG som ung og lovende. Nå er jeg ikke så ung og ikke så lovende lenger, men jeg har kommet et godt stykke på vei til å bli en gammel skrønemaker.

I 2009 var jeg med til Övertorneå som livsnyter. Jeg hadde ikke prøvd meg på grovfelt ennå, så jeg trodde det var veldig vanskelig. I tillegg var jeg ganske drittlei skyting etter NTG (det må være lov å innrømme nå et drøyt tiår senere), så jeg brukte det som unnskyldning. Jeg ville bare på tur med gjengen, jeg, og gjengen denne gangen var: Jens Pettersen, Dag Rasmussen, Dag Kihle, Halvor Sva, Hege Nesjan og Tobias Lillekvelland.

Det heles startet med bussturen fra Oslo til Umeå. Om noen trenger tidsperspektiv, så tok det 14 timer. Dagen etter skulle vi helt til Tornedalen, men først var det dags for et lite stopp i Boden. Det var duket for FESTNINGSSEMINAR. Jens hadde ordnet med guidet tur på Rödbergfortet som var i drift frem til 1997. Vi fikk høre røverhistorier om oppbevaring av Sveriges gullbeholdning og mye, mye mer.

Jens ser på kanoner
Dette er Jens som inspiserer kanonen

Vi kom oss til slutt til hotellet og det var lagt inn en dag for trening hos Bertil. Jeg holdt meg på hotellet, men gjengen kunne rapportere om elgskav med nystekte rundstykker og hjemmebrygget jordbærsaft fra den fantastiske treningsverten Bertil med Fru. Dag K noterte at «det er innmari deilig å være norsk i Sverige også».

Første konkurransedag startet med stevne i Pajala. Alle stevnene i Nord-Sverige var bilfelt. Det vil si at vi kjørte rundt med Nordstrands gamle minibuss. Det var også et voldsomt opplegg med kikkerter. Det var mest fordi i Sverige er det lov (og nødvendig) å bruke kikkert for å se anvisningen. Da er det ganske smart å gjøre det. Rutinene stod det derimot litt dårlig til med, så jeg husker det som litt ordning og styre om hvem som skulle se og hvilken kikkert som var best osv. Halvor Sva var best den dagen og fikk premie for det. Han ble dessverre slått av noen svensker.

Bertil
Bertil, den største lokale helten i Nordstrands minne

Dag to var stevnet i Pello/Juoksengi. Nordstrandgjengen gjorde det middels, men Lars Bugge fra Oslo Østre klinket til med en andreplass den dagen. Han hadde full pott den dagen (36 treff) og det ble feiret med påskmiddag og disko på hotellet.

Tredje konkurransedag var «nok en dag med moderate resultater» i følge Halvor Sva. Stevnet gikk i Övertorneå. Vind, kaldt og surt er stikkord. Vi tenkte vi skulle bøte på med en middag i Selveste Haparanda. Det viste seg derimot at det ikke var noe mat å få der, og jeg husker Haparanda som den mest slitne byen i mitt minne. Jeg husker det også som at byen var tydelig delt i en svensk og en finsk del. Den ene mer sliten enn den andre.

Feltskyting
Skyting på «likkiste».

Siste dag var det stevne i Niemis. Det var sol og vind. Topp for en tilskuer, men verre for skytterne. Jeg har faktisk notert ned opplegget i Niemis. Det var ikke en LS-felt, for å si det sånn:

1 1/7 241m
2 Tønne 440m
3 C35 363m
4 1/3 482m
5 B100 603m
6 B65 518 m kne

Kneskyting
Kneskyting på nordmennene, sittende skyting på svenskene.

Så det var en lang fortelling om en tur som jeg bare var med på. Noen ganger liker jeg det like godt, for jeg synes Nordstrandgjengen er en ganske trivelig gjeng. Jeg håper mange lar seg inspirere og komme med en historie eller noen bilder. Send til det til meg, så ordner jeg resten!

Denne historien kan leses enda mer detaljert med flere bilder i skytterlagets arkiver.

Hilsen
Helene Lillekvelland

Posted by hf at 09:13 EM | Comments (0)

Februar 24, 2021

Del ditt skytterminne med resten av laget!

Det er en rolig periode i skytterverdenen (bortsett fra i diskusjonsforumet på facebook, kanskje) og dermed har det vært få oppdateringer på hjemmesiden og facebook fra skytterlagets side.

Vi vet jo alle at mye av det som gjør skyting til den sporten det er, er skrønene. Vi har gått lenge uten skrøner nå, så jeg tenkte det var på tide å starte en mimrestafett. Jeg håper alle som leser dette kan sende meg et minne fra livet som skytter. Enten i form av tekst eller bilde. Aller helst begge deler. Jeg åpner til og med opp for eksterne bidrag, dersom det er noen andre skyttere som har en god historie fra opplevelser sammen med Nordstrand.

Send en mail med ditt bidrag til helene.lillekvelland@gmail.com og utfordre gjerne en skytekompis som du savner å høre skrønene til. Mitt bidrag kommer snart og jeg utfordrer Dag R.!

Og hvis ingen bidrar med tekst her, så kommer jeg til å publisere bilder fra bankettene på diverse hovedstadsstevner fra mitt eget private lager. Det burde motivere flere av dere til å skrive litt...

Legger ved det eldste bildet jeg fant av meg selv på disse hjemmesidene, til inspirasjon.

IMG_2520.jpeg
Bak: Linn C., Helene og Maya. Foran: Rasmus og Daniel. Location: Sävjö, SWE.
(PS: Alt dette var mote i 2007. Ganske sikker.)


Hilsen Helene
SoMe-ansvarlig og skrønemaskin

Posted by hf at 06:14 EM | Comments (0)

Skal du på storviltjakt i år?

Fjoråret var et unntaksår mht skyteprøve før jakta. Slik blir det ikke i år. På dfs.no finner vi denne informasjonen om årets skyteprøve for jegere. Husk å gjøre unna nødvendig pålagt treningsskyting før prøven skal tas.

Les hele saken her.

Posted by hf at 05:50 EM | Comments (0)

Februar 22, 2021

Krav om medlemskontingent sent ut på epost eller mobiltelefon

DFS vis Skytterkontoret har sendt ut medlemskontingent for 2021 til lagets medlemmer. Vi håper alle fortsatt vil være medlem og setter pris på at kontingenten blir betalt raskest mulig. Hvis du ikke har fått noe krav, ta kontakt med en av kontaktpersonene du finner på hjemmesiden, (eller sjekk gjerne søppelfilteret på eposten din først).

Vi minner også om at alle kan endre kontaktinfo på «mittDFS» på DFS.no, eller send en epost til en av kontaktpersonene på hjemmesiden.

Posted by hf at 08:59 FM | Comments (0)

Februar 16, 2021

Avlyst, avlyst og utsatt med muligheter for senere flytting eller avlysning

Feltsesongen denne vinteren er avlyst for Oslo skyttersamlag og Viken 2. På ombudsmøtet forrige uke (på Teams) så ble også tidenes minste terminliste presentert. Samlagsstevne 15 meter blir (hvis det ikke blir avlyst eller flyttet!) arrangert på Østre tirsdag 13.april. Følg med på Spond og lagets terminliste for ytterligere informasjon når det nærmer seg.

Nordstrands åpningsstevne vil bli arrangert på Løvenskiold 24.april. Vi krysser fingrene og satser på at dette skjer på denne dagen, men i denne Coronatiden er ingenting helt sikkert.

IMG_2520.jpeg

Posted by hf at 08:35 EM | Comments (0)

Februar 03, 2021

ØM-grovfelt avlyst

Årets østlandsmesterskap i grovfelt er avlyst. Arrangør har følgende å melde:

"Gudbrandsdal skyttersamlag var i år tildelt ØM grovfelt med Øyer/Dølen skytterlag som teknisk arrangør.

Nå i disse korona tider så er det stadig nye utsettelser av stevner, nå sist uke kom beskjed om at LDKS ikke kunne arrangeres før etter påske, tidligst ca.10 april.

ØM grovfelt vil da ikke kunne arrangeres før siste del av april noe som neppe lar seg gjøre p.g.a. at det da blir vårløsning med bløt snø må bruke scooter og stengte skogsbilveger som vi må bruk til transport av skyttere (buss) og andre mannskaper.

Styret i arr.komiten og Gudbrandsdal skyttersamlag har diskutert dette og mener det er rett å avlyse årets ØM grovfelt.

Mvh.
Gudbrandsdal skyttersamlag
Ole Kolrud
leder"

Posted by hf at 10:01 FM | Comments (0)