Desember 01, 2005

Banesaken: Brev fra Det frivillige Skyttervesen til Oslo kommune (Bystyrets sekretariat)

Via banekomiteen har nettredaksjonen mottatt følgende brev fra Det Frivillige Skyttervesen v/Generealsekretær - Kurt Arne Berglund.

Sitat

"Det frivillige Skyttervesen (DFS) har mottatt utskrift fra behandlingen i Samferdels- og miljøkomitèen den 15. november 2005 av saken vedrørende Nordstrand skytterlags bane. Vi registrerer med stor bekymring at flertallet har besluttet at skytebanen skal nedlegges innen 1. januar 2007. Det er grunn til å tro at flertallet ikke fullt ut har forstått konsekvensene av dette vedtaket, som vil kunne innebære at et av landets fineste skyttermiljøer ødelegges og at landets hovedstad står igjen med bare én skytebane."

(klikk på linken nedenfor for hele brevet - WEB)

For utskriftsvennlig versjon - klikk her
                                  




 

Oslo kommune

 

Bystyrets sekretariat

Vår ref:

744/05

Rådhuset

Tidl ref:

 

0037  OSLO

Dato:

1. desember 2005

       

 

Det frivillige Skyttervesen (DFS) har mottatt utskrift fra behandlingen i Samferdels- og miljøkomitèen den 15. november 2005 av saken vedrørende Nordstrand skytterlags bane. Vi registrerer med stor bekymring at flertallet har besluttet at skytebanen skal nedlegges innen 1. januar 2007. Det er grunn til å tro at flertallet ikke fullt ut har forstått konsekvensene av dette vedtaket, som vil kunne innebære at et av landets fineste skyttermiljøer ødelegges og at landets hovedstad står igjen med bare én skytebane.

Vedtaket bygger på tre forutsetninger som alle er gale:

 

  • For det første forutsetter flertallet at det er nødvendig å nedlegge banen for at støyen skal komme under grenseverdiene i planretningslinjene.
  • Dernest forutsetter flertallet at en ny bane på Grønmo vil kunne stå klar innen 1. januar 2007.
  • Endelig forutsettes at byrådet skal kunne finne en midlertidig løsning for Nordstrand skytterlag dersom ny bane ikke står klar til dette tidspunkt.

 

Et vedtak om å støyutbedre Prinsdal skytebane, slik skytterlaget har foreslått, vil tilfredsstille de nye planretningslinjene og vil føre til en helt annen støysituasjon for beboerne enn dagens situasjon. Tidligere løfter om nedlegging av banen bygger antakelig på manglende kunnskap om hvilke støyforbedringer som faktisk er mulig. DFS har gjennomført en lang rekke støyutbedringer av andre baner med vellykket resultat hvor tidligere kritiske beboere er blitt positivt overrasket over resultatene.

For at en ny bane skal kunne realiseres, må det igangsettes en reguleringsbehandling. En slik prosess vil være omfattende og vil ta tid. En regulering av ny skytebane på Grønmo inneholder en rekke usikkerhetsfaktorer som må avklares under reguleringsprosessen. De foreløpige utredninger tyder på at en bane kan anlegges uten å komme i strid med planretningslinjene for støy, men på grunn av beliggenheten må det likevel legges til grunn at det vil bli store protester mot en ny bane i randsonen mot markagrensen.

Det er også uavklarte spørsmål knyttet til avviklingen av avfallsdeponiet, hvor tidligere vedtak går ut på at deponiet skal avvikles innen 2012. Pr. i dag er det følgelig ikke mulig  å si sikkert at en ny skytebane på Grønmo vil bli realisert, selv om bystyret skulle treffe et prinsippvedtak om en slik lokalisering.

Selve byggingen av banen vil være et løft for skytterlaget både praktisk og økonomisk og det må legges inn en realistisk tidsramme for byggeprosessen, helt fra det søkes om byggetillatelse og til banen står ferdig.

Det kan derfor konstateres at det er helt åpenbart at en ny bane ikke kan stå ferdig
1.      januar 2007.

Like urealistisk er det å regne med at det lar seg gjøre å finne tilfredsstillende midlertidige løsninger for Nordstrand skytterlag dersom banen nedlegges. Det finnes kun èn annen skytebane innen byens grenser, nemlig Oslo Østre skytterlags bane, hvor det skytes fire dager i uken. Denne banen har ikke kapasitet til å ta imot et skytterlag av Nordstrand skytterlags størrelse. Det har også vært gjort undersøkelser som viser at det ikke er realistisk å tro at man kan legge virksomheten til andre skytebaner utenfor byens grenser.

Hver skytebane eies av sine respektive skytterlag, og verken kommunale myndigheter eller DFS som sentral organisasjon har noen juridisk rett til å tvinge andre skytterlag til å ta imot medlemmene fra Nordstrand skytterlag, selv om det skulle være mulig av kapasitets- eller støyhensyn.

Selv om en flytting hadde vært mulig, ville det være en stor belastning for skyttermiljøet i Nordstrand skytterlag om man skulle være hensvist til å bedrive en form for husmannstilværelse på andre baner. Jo lengre en slik midlertidig løsning varer, jo større fare er det for at miljøet – og ikke minst rekrutteringen av yngre medlemmer – blir skadelidende. I DFS har vi sett mange eksempler på at et skyttermiljø er blitt rasert som følge av at et skytterlag har mistet sin bane.

Dersom Oslo kommunes politikere stenger Prinsdal skytebane før en ny bane står klar, må de derfor være klar over at de samtidig risikerer å ødelegge Nordstrand skytterlag. Dette kan DFS selvsagt ikke akseptere.

Dersom det politisk sett likevel ikke er mulig å gå inn for å opprettholde Prinsdal skytebane, har DFS likevel ikke noe prinsipielt imot at banen flyttes til Grønmo, men dette må være betinget av garantier for at Prinsdal skytebane ikke nedlegges før banen på Grønmo står ferdig. En slik løsning vil være upopulær hos en mindre gruppe av beboerne på Prinsdal, men er helt nødvendig dersom kommunen ikke velger den løsning som raskest gir en løsning på støyproblemene, nemlig å gå inn for å støyutbedre eksisterende bane.

DFS vil på det sterkeste oppfordre politikerne i Oslo til å unngå og treffe et vedtak som vil være til stor skade for skyttersporten i hovedstaden.




Med vennlig hilsen
for Det frivillige Skyttervesen

Kurt Arne Berglund
generalsekretær



 

Posted by ses at Desember 1, 2005 02:00 FM
Comments