Januar 04, 2018

Brutal forsinkelse på Åsland

Noen av dere har sikkert fanget opp fjorårets brutale kalddusj hvor vi i desember ble informert om at Bane NOR har ekspropriert arealene rundt sitt rigg- og fabrikkområde på Åsland. Ekspropriasjonen er midlertidig for 4 år frem til 2022. Det betyr at Oslo kommune ikke lenger har råderett over tomten til skyteanlegget på Åsland og dermed ikke kan gi noen igangsettingstillatelse for arbeidene med skyteanlegget.

Det kommunale foretaket som står for utbyggingen av skyteanlegget, Kultur- og idrettsbygg i Oslo kommune - KID - har dermed foreløpig måttet avlyse anbudskonkurransen på skyteanlegget. I ekspropriasjonssaken er ikke skyteanlegget nevnt, men den går på disponering av store mengder fresemasse fra jernbanetunnelen og at Bane NOR ikke vil risikere forsinkelser i arbeidene med Oslo-Follo prosjektet på grunn av uenighet med Oslo kommune om henlegging av disse massene.

KID har dialog med Bane NOR om en avtale for å kunne bygge skyteanlegget samtidig som Oslo-Follo prosjektet pågår. En slik avtale må på plass før KID vil få rammetillatelse til skytetunnelen.

Det kan være en utfordring at skytetunnelen sprenges ut relativt nært til Bane NOR sin fabrikk for betongelementer. Disse elementene skal kle innsiden av jernbanetunnelen og rystelser fra sprengning i nærheten kan være en risiko for kvaliteten på disse elementene. Nå vurderes denne risikoen og vi håper fortsatt på en anleggsstart i 2018.

Våren 2019 skal uansett alle elementene være støpt og riggområdet skal benyttes til lagring av tunnelustyr før montering. Dette bør relativt enkelt kunne utføres paralelt med anleggsstart for skytetunnelen våren 2019.

Konkurransen vil lyses ut på nytt når skytetunnelen har fått rammetillatelse. Vi er fortsatt optimister, men må vel si at denne utviklingen kom overraskende. Vi jobber nå videre i de kanalene vi har. KID følger opp saken tett mot Bane NOR og holder oss løpende orientert.

Posted by hf at Januar 4, 2018 07:46 FM
Comments