April 19, 2009

GRATULERER MED DAGEN - Nordstrand skytterlag 90 år

”Året 1919 den 7. april avholdtes efter indbydelse av de hr. E. J. Bergh, Knut Solberg og A. Rom et møte paa Lian skole med formaal at oprette et skytterlag for kredsen.”
Slik er de første linjene i stiftelsesprotokollen for Nordstrand skytterlag. Vi har dermed passert selve stiftelsesdatoen, men vi tar likevel med en markering her på sidene nå. Jubileet vil bli feiret lørdag 21/11 i omgivelser som høver seg et stort skytterlags jubileum. Da samles lagets medlemmer til fest i en av salene på Akershus festning.

Skytterbevegelsen i Norge opplevde en kraftig økning på slutten av 1800-tallet og på starten av 1900-tallet. Det skyldtes i hovedsak diskusjonen om hvilket forhold Norge skulle ha til Sverige i framtiden. Det ble opprettet mange nye skytterlag rundt om i landet og Det frivillige Skyttervesen som ble opprettet av Stortinget i 1893 opplevde en kraftig tilstrømning av nye skyttere. Slik sett kommer stiftelsen av Nordstrand skytterlag i etterkant av denne bølgen. Men dette var like etter at første verdenskrig var avsluttet og forsvarsviljen var stor i landet. Kanskje var dette noe av motivet til de som møtte opp på stiftelsesmøtet i 1919. Det som står som skytterlagets formål i de første lovene kan tyde på det. Vi tar her med litt fra protokollen fra stiftelsesmøtet.

”Der blev enstemmig besluttet at skytterlag skulde oprettes.
1. Skytterlagets navn blev enstemmig vedtatt at kaldes Lians skytterlag.
2. Skytterlagets love blev enstemmig vedtatt og vil senere bli indført i protokollen.
3. Til lagets formand valgtes fabrikant E. J. Bergh med 42 stemmer, av avgivne 49.
4. Til styremedlemmer valgtes:
Johansen med 29 stemmer
Knut Solberg med 26 stemmer
Jens Lund med 23 stemmer
P. Solberg sen. med 19 stemmer
Til varamænd valgtes:
A. Pettersen med 17 stemmer
lærer Holtskog med 16 stemmer
Asbj. Taranrud med 14 stemmer
Paul Solberg med 11 stemmer
Til kasserer valgtes lærer Holtskog med akklamasjon.
Til revisorer valgtes Hauge og Stray likeledes med akklamasjon.”

Protokollen er undertegnet av 41 personer. Men ut fra referatet fra møtet har det vært flere til stede på møtet. Det framkommer av avstemningen til formannsvervet. Da ble det avgitt 49 stemmer. Så det må ha vært minst så mange til stedet på stiftelsesmøtet.

Posted by hl at April 19, 2009 09:50 EM
Comments