Juli 19, 2005

Informasjon vedrørende Sauer 200 STR og cal 5.56

Vi bringer en artikkel fra DFS-sine hjemmesider. Artikkelen er å finne på følgende URL - http://www.dfs.no/dfsinfo/aktuelt/556.htm
_______________________________________

Vi bringer denne artikkelen her på våre WEB-sider, fordi vår egen Jens Pettersen er med på denne vurderingen for skytterkontoret. Eventuelle spørsmål fra Nordstrandskyttere kan rettes til Jens, på mobil 994 56 211.

Klikk på linken nedenfor for selve artikkelen fra DFS sine hjemmesider.

 

Bakgrunn
Nordisk teknisk utvalg(NTU) har etter initiativ fra Norge arbeidet sammen med Sauer for å finne en løsning på bruk av cal 5.56 i Sauer 200 STR. Norge har fremmet dette på bakgrunn av at Forsvaret er i ferd med å ta i bruk dette kaliber i de nye riflemodeller som den enkelte soldat vil bli utrustet med. Slike våpen har allerede vært i bruk i våre styrker i utlandet. Dersom disse våpen etter hvert skal kunne nyttes i DFS må kaliberet godkjennes. Når dette først er godkjent må det etter vurderingene så langt kunne nyttes av alle som ønsker det.

Med våre Grunnregler og nære tilknytning til Forsvaret er dette en naturlig utvikling. Tidligere kalibre vil eksistere som før.


Status
Det er enighet om at det tas sikte på å lage et ombygningssett tilsvarende cal.22 settet. Sauer har klart løp og sluttstykke som er til test hos oss nå. Magasinløsningen er en utfordring og er ikke klar for test enda.

Sauers egne tester(med 69 grains hullspissprosjektil) viser meget gode resultater på 100 og 200 m. Det er imidlertid klart at de lette prosjektilene vil ha en dårligere ballistisk koeffisient (BC) enn det dagens beste prosjektiler har og vil derfor i utgangspunktet ha en større vindavdrift enn disse.

Det finnes tyngre prosjektiler enn det som er nevnt ovenfor, og det vil vi arbeide videre med og teste i samarbeid med ammunisjonsfabrikkene. Siden presisjonen synes meget bra gjelder det nå å finne en ammunisjonsmodell med god BC slik at ammunisjonen også kan nyttes i feltskyting.


Diverse
Materialforbruk ved cal 5.56 er vesentlig lavere enn ved 6.5/7.62. Det burde bety redusert pris på amm. Løpsslitasje med lite kaliber med mantlede prosjektiler er normalt et problem, i alle fall dersom man har høy hastighet.


Tidsperspektiv
Vi regner med at minst andre halvår i 2005 går med til testing av ammunisjon. Deretter gjenstår testing av funksjon med ferdig utviklet magasin. Løsningen vil derfor, dersom alt forløper etter plan, kunne være tilgjengelig en eller annen gang i 2006/2007. Dette er imidlertid en nyutvikling og det ville ikke overraske om noen forsinkelser oppstår.

Kurt Arne Berglund
Generalsekretær

Posted by ses at Juli 19, 2005 10:15 FM
Comments