April 12, 2005

Skytebanesaken - siste akt?

Vi står foran en avgjørende fase i banesaken når saken skal til politisk behandling denne våren. Blir det ny skytebane på Godlia eller blir vi fortsatt værende på Prinsdal? Eller ingen av delene? Les mer om dette på linken nedenfor.

Status
Skytterlaget går en spennende vår i møte. Skytebanesaken er nå inne i en avgjørende fase ettersom Bystyret etter all sannsynlighet skal ta en avgjørende beslutning i banesaken denne våren. Tidligere i vinter sendte Kultur- og Idrettsetaten (KIE) ut sitt høringsutkast ifm utredningen av alternative skytebaneområder i Oslo. I dette utkastet konkluderte KIE med at det mest aktuelle alternativet vil være å bygge en ny skytebane i Godlia-området. Parallelt med denne vurderingen har en annen etat i Oslo kommune – Friluftsetaten (FE) – kvalitetsikret skytterlagets planskisse for en modernisert Prinsdal skytebane. Begge uttalelsene er gode nyheter for skytterlaget og dets tilhengere. KIE har gjennomført et grundig og involverende prosjekt hvor man har funnet frem til aktuelle områder i vår bydel.

Godlia eller Prinsdal?
At konklusjonen ender på Godlia mulig baneplassering er ikke overraskende. Dette alternativet vil først og fremst ivareta de interesser som naboer av banen og skytterlaget har. Friluftssiden stiller seg imidlertid negativ til utbygging i marka-sonen. Når det gjelder FE’s vurdering av ’Nye Prinsdal skytebane’ så viser denne med all tydelighet at de miljømessige utfordringer (støy, miljø, salamander og lignende) som er knyttet til dette prosjektet, er 100% ivaretatt gjennom dette planutkastet. I klartekst betyr dette at fagmiljøet i Oslo kommune går god for at ’Nye Prinsdal skytebane’ vil være ihht til de forskrifter som gjelder på dette området – en liten triumf i seg selv! I samarbeid med advokat Sven Knagenhjelm har skytterlaget laget et selvstendig høringsnotat som ble fremsendt før høringsfristen 18. mars. Dette inneholdt kun mindre justeringer av innholdet i KIE’s høringsutkast. Alt tyder mao på vår fremtidige bane vil ligge enten i Godlia eller som i dag, på Prinsdal!

Flertallet i BU er imot skytebane i bydelen.
Det som imidlertid er et forstyrrende element er at flertallet i bydelsutvalget for Søndre Nordstrand ønsker å flytte vår virksomhet ut av bydelen. Det er partiene SV, Ap, RV og SV som ikke ønsker at vi skal skyte verken i Godlia eller Prinsdal uten at dette kan grunngis ytterligere. FrP og H ønsker derimot at det bygges skytebane primært på Godlia – subsidiært på Prinsdal. Vi må vel erkjenne at vi ikke har nådd frem med våre argumenter om vår rimelige rett til å være en del av idretts- og kulturmiljøet i bydelen. I tillegg har utvilsomt bydelsoverlegens upresise og til dels subjektive vurderinger om støy bidratt til et flertall mot skytterlaget og banen. Bydelutvalget har gjennom dette standpunktet åpenbart ikke tatt inn over seg føringen som ble gitt i Bystyret 17. desember 2003 – nemlig at det skal ligge en skytebane i denne delen av Oslo by!

Videre fremdrift.
Saken ligger nå til vurdering hos Byrådet for Næring og Kultur, og byrådsavdelingen vil forberede saken for politisk behandling i Miljø- og samferdselkomiteen og til slutt i Bystyret (sannsynligvis 26. mai). Banekomiteen (Pål Tvedt, Jan Tore Berg-Knutsen og undertegnede) vil i tiden fremover fokusere sitt arbeid mot de sentrale politiske beslutningstagerne i Oslo Bystyre. Vi vil ta kontakt og sette opp møter for å få frem de synspunkter vi har i denne saken. Det betyr at vi går en meget hektisk tid i møte og vi må også forvente et økende omfang av presseomtale i saken fremover. Banekomiteen har imidlertid brettet opp ermene og er klar for en ny, men forhåpentligvis siste akt i denne årelange saken.


Gunstein Lauvrak
Banekomiteen

Posted by ses at April 12, 2005 12:00 EM
Comments